Wódka cytrynówka

Wódka cytrynówka

To idealne rozwiązanie. Na co, po co, dlaczego? Znana pod tajnym kryptonimem „wódka cytrynówka”, nazywana też dość zwyczajnie cytrynową nalewką, jest niewątpliwie przesmacznym alkoholem, który zaspokoi nasze potrzeby w niejednej sytuacji. Uwielbiają ją nie tylko kobiety, ale także coraz więcej mężczyzn, który zazwyczaj stronią od słodkich trunków. Zdradzimy Wam, jak ją przyrządzić.

Cytrynówka przyciąga do siebie coraz więcej zwolenników, głównie ze względu na to, że jest wyjątkowo przystępna w smaku, jak potocznie mawia się w kręgu zainteresowanych, wręcz idealnie wchodzi. A co będzie jutro? Nie musicie się martwić jutrem, ponieważ obudzicie się ze spokojną głową, a zza łóżka nie wybiegnie szalony kac morderca, który będzie Was nieustannie atakował (Być może kojarzycie sytuację z reklamy z „Małym Głodem”). Cytrynówka może być też świetnym rozwiązaniem, jeśli chodzi o alkohol na wesele.

Co jednak cieszy najbardziej, cytrynówkę może przyrządzić każdy zwykły śmiertelnik. Plus goni kolejny plus, bowiem może być ona gotowa nawet w kilka godzin, choć najlepiej jest ją przygotować na 24 godziny przed spożyciem, ale powiedzmy sobie szczerze, kto by tyle wytrzymał, wiedząc, że w lodówce chłodzi się właśnie znakomita cytrynóweczka.

Czego będzie nam trzeba, oprócz błękitnego nieba, ażeby przyrządzić taką cytrynową nalewkę? Na pewnego, przez chwilę świętego spokoju i wolnego miejsca w kuchni czy w piwnicy, na szczęście nie musimy być właścicielami wielkiej destylarni w południowej Finlandii. Nie obejdzie się oczywiście bez pół litra czystej wódki bądź też spirytusu, do tego szklanka gorącej wody i szklanka cukru, no wiadomo cytryny – najlepiej sześć i to dość pokaźnych. Możemy też wybrać opcję z miksem cytrusowych owoców, co z pewnością urozmaici nasz alkohol.

  Wódka cytrynówka

W samo przygotowanie musimy się odpowiednio wczuć, aby niczego nie zepsuć, choć sprawa jest naprawdę dziecinnie prosta i ciężko tutaj o jakąkolwiek katastrofę. Mówiąc krótko – to musi się udać. Na początku mieszamy szklankę cukru i szklankę z wrzątkiem i mieszamy aż odpowiednio zgęstnieje, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Przyda nam się duże naczynie, w którym na końcu zmieszamy wszystkie składniki. Teraz tarka w dłoń i na małych oczkach obieramy nasze cytrusy, aż do białej powierzchni pod skórką. Te starte, wydawałoby się odpadki są bardzo ważne, kierujemy je go naszego dużego naczynia, później trafić do niego muszą wyciśnięte soki z owoców, które wcześniej obieraliśmy. Do tego wszystkiego, dodajemy naszą wódkę bądź też spirytus. Ta druga opcja jest milej widziana w przypadku, jeśli lubimy nieco mocniejszy alkohol. Nie zapominamy o naszym syropie cukrowym.

Całość odstawiamy na dłużej, aby wszystko razem dojrzało do odpowiedniego smaku. Powinniśmy się kierować zasadą im dłużej, tym lepiej, aczkolwiek jak to wyjdzie, przekonamy się w praktyce. Po tym czasie, naszą nalewkę przecedzamy wprost do butelki. Dla szybkiej uciechy i dobrego schłodzenia, najlepiej schować ją jeszcze na trochę do zamrażarki lub dolnych rejonów lodówki. Co potem? Potem to już się będzie działo, smacznie, zdrowo i kolorowo.

zp8497586rq

Komentowanie wyłączone

line