Historia trzech drinków

Historia trzech drinków

Tym razem parę słów o historii powstania najpopularniejszych drinków, w tym Krwawej Mary, Margaricie i Mojito, gdyż warto wiedzieć w jakich okolicznościach pojawiły się drinki, które dzisiaj ubóstwiają miliony.

Nazwa pierwszego drinka wzięła się od imienia córki Henryka XVII, która słynęła ze szczególnego okrucieństwa wobec poddanych, którzy niekoniecznie zgadzali się z jej polityką rządzenia państwem. Historyczne opracowania aż kipią od krwawych historii morderstw, których rzekomo dopuszczała się Maria Tudor. Drink został po raz pierwszy wykonany w okresie międzywojennym przez Fernanda Petitota w barze Harry’s New York Bar i ulegał licznym modyfikacjom, zanim uzyskał smak i konsystencję znaną dziś nam. Uchodzi za drinka, który dodaje energii.

Nazwa drugiego drinka pochodzi od imienia kobiety, jednak nie do końca wiadomo, kto pierwszy wpadł na pomysł, aby go skomponować. Być może pierwszy był właściciel baru w Los Dos Republicas, który stworzył go dla swojej przyjaciółki albo może barman w lokalu w Los Angeles, który stworzył mieszankę z tequili, Cointreau i soku z limonki dla jednej ze swoich klientek o tak wdzięcznym imieniu?

Również w przypadku Mojito mamy do czynienia z kilkoma wersjami tego drinka. Pierwsza mówi, że powstał w środowisku niewolników na plantacji trzciny cukrowej na Kubie, druga, że stworzono go pod koniec XIX wieku w Hawanie.

Te trzy drinki łączy kilka kwestii. Były uwielbiane przez gwiazdy zarówno kina, jak i literatury, są znane na całym świecie i we wszystkich barach zamawiane są co noc, bo ludzie wprost je ubóstwiają.

 

line