Alkohol dla bezglutenowców

Alkohol dla bezglutenowców

Gluten to białko. Dieta dla bezglutenowców polega zatem na eliminowaniu z naszego jadłospisu produktów, które zawierają nawet śladowe jego ilości.Gluten występuje przede wszystkim w czterech podstawowych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie. Bezglutenowcy jedzą zatem ryż, grykę czy kukurydzę maniok, soczewica, fasola, orzechy, mięso, owoce i warzywa.


Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
Bezglutenowcy muszą bardzo uważać na dietę.
Spożywanie glutenu przez chorych na celiakię:

  • powoduje, że w błonie śluzowej jelita tworzy się stan zapalny,
  • prowadzi do uszkodzenia, a nawet całkowitego zaniku kosmków jelitowych,
  • sprawia, że pogłębiają się przestrzenie między kosmkami zwane kryptami.

Zaistniałe zmiany powodują zmniejszenie powierzchni jelita i prowadzą do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych.
Nie trzeba zatem długo rozpisywać się nad tym, że bezglutenowcy na dietę powinni uważać. I nie chodzi tu bynajmniej wyłącznie o jedzenie ale i także o napoje w tym alkoholowe.
Na jakie trunki bezglutenowcy mogą sobie pozwolić?
Na pierwszy ogień sprawdźmy wódkę. Producenci uważają, że gluten jako białko nie ma możliwości przedostania się po odpowiedniej destylacji do spirytusu. W związku z tym raczej nie wykonuje się badań nad obecnością glutenu w wódce. Nie ma również takich wymagań prawnych. Nie trzeba również takich informacji zamieszczać na etykietach butelek.
W Polsce spirytus surowy (służący do produkcji wódek) produkuje się zazwyczaj z ziemniaków lub kukurydzy, czasem z żyta, ale rzadko z pszenicy, ponieważ jest zbyt droga. Z badań alkoholi przeprowadzonych w krajach UE wynika, że rzeczywiście wszystkie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej, nawet te produkowane z pszenicy.

Problemem stają się dopiero alkohole kolorowe. Niektóre z ich dodatków mogą zawierać gluten. Jakie to dodatki: karmel, przyprawy korzenne, słód jęczmienny. Nie sprawdzono natomiast jak sytuacja wygląda z likierami, czy np. malibu.

Niebezpieczne są także piwa. Bezglutenowcy nie powinni się decydować na ich picie. Na rynku pojawiły się już piwa dla bezglutenowców. Wytwarzane są albo poprzez rezygnację z glutenu już podczas produkcji lub wyeliminowanie go podczas warzenia. Niestety wciąż tego rodzaju piwa są trudno dostępne i dość drogie.

Ostatnio pojawił się cydr, lekki napój alkoholowy z jabłek o zawartości alkoholu 4,5 %. Jest bezpieczny dla bezglutenowców i na prawdę smaczny w upalne dni.

drink z cytryna Alkohol dla bezglutenowców

Dieta bezglutenowa niesie ze sobą wiele ograniczeń, ale akurat w kwestii alkoholi nie jest najgorzej. Mogą pić alkohol, ale oczywiście w racjonalnych ilościach. Ta zasada dotyczy jednak każdego.

Komentowanie wyłączone

line